top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverArtiestencoalitie admin

Nieuws uit Bxl: 8 miljoen voor reddingsplan cultuur

Bijgewerkt op: 3 mrt. 2022

Bron: BRUZZ - De Brusselse gewestregering heeft vandaag samen met de Vlaamse (VGC) en Franse gemeenschapscommissie (Cocof) een steunpakket goedgekeurd voor de cultuursector van meer dan 8 miljoen euro. “Dit moet de cultuurwerkers en organisaties die het hardst getroffen zijn door de coronacrisis er al deels opnieuw bovenop helpen,” legt collegelid voor Cultuur Pascal Smet (one.brussels-sp.a) uit. LEES OOK

Met een financiële injectie van 8,4 miljoen euro om precies te zijn wil het Brussels gewest in overleg met de Vlaamse (VGC) en Franse gemeenschapscommussie (Cocof) de opgestapelde verliezen binnen de cultuursector al voor een deel compenseren.

Sectorpremie en steunfonds Het bedrag zal onder meer gebruikt worden voor de uitkering van een eenmalige sectorpremie van 2.000 euro voor alle getroffen culturele en creatieve organisaties. Zowel de profitorganisaties als de vzw’s zullen daar gebruik van kunnen maken. De premie zal online kunnen worden aangevraagd bij de bevoegde kabinetten voor Economie en Werkgelegenheid. Het formulier daarvoor zal zo snel mogelijk toegankelijk zijn. Daarnaast is er een extra steunpremie in het leven geroepen van 1.500 euro voor de cultuurwerkers. Daarvoor wordt een bedrag van 5 miljoen euro uitgetrokken dat beheerd zal worden via een speciaal daarvoor opgericht steunfonds. Deze maatregel moet het inkomensverlies voor een deel terugdringen. Een groot deel van de cultuurwerkers kan momenteel geen prestaties uitvoeren. In sommige gevallen zijn zij ook uitgesloten van het overbruggingsrecht of maken zij geen aanspraak op tijdelijke werkloosheid.

Nog relancemaatregelen in de pijplijn Deze maatregelen moeten volgens de Brusselse regering en de gemeenschapscommissies voorkomen dat ‘de vruchtbare bodem voor creativiteit in het gewest uitdroogt’. Om dat helemaal veilig te stellen zal er nog verder nagedacht over concrete initiatieven om de cultuursector verder te ondersteunen.


Voor de reacties van Ministers Smet, Gatz en Vervoort lees het volledige artikel van BRUZZ.50 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page